Начало FrogNews ДБ питат как руският митрополит Антоний е стъпил у нас
0

ДБ питат как руският митрополит Антоний е стъпил у нас

0

Волоколамския митрополит Антоний пое функциите на външен министър на Московската патриаршия.

„Визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска БПЦ да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос“ по отношение на църквата в Република Северна Македония. Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава томос за автокефалия на която и да е друга православна църква“, се посочва в декларацията на Демократична България.

Ето и цялата позиция: 

Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква. Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него. Единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с Антоний.

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония.

Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна църква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава. Интересите на България като член на ЕС и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки отношения с нашите  съседи и партньори. Междуцърковните отношения са интегрална част от междудържавните отношения и са от особен интерес за Българската държава.

Ако целта на посещението е да бъде отбелязан църковният празник на Св. Николай Чудотворец, припомняме, че според руската православна църква този празник се чества на 19-ти декември.

Българската православна църква, макар да не е част от светското управление на държавата, тя е неизменна част от нашето лице пред света и ако някой представител на висшия клир заема  политически позиции в подкрепа на руската агресия и вероломна война от страна на Русия срещу Украйна, война в която загинаха десетки хиляди невинни украински граждани, а милиони са подложени на нечовешки условия на живот, то такова поведение не може да остане без последствия.

В основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

Демократична България счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил, като едновременно с това призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелски държави.

Източник: FrogNews

Сподели: