Начало FrogNews Военният експерт С. Грабски: Взривовете на руските летища може да са саботаж
0

Военният експерт С. Грабски: Взривовете на руските летища може да са саботаж

0

Сега е трудно да се правят предположения, защото има критично малко информация. Тоест, вероятно е твърде рано да се твърди, че това е някакъв вид оръжие, прието от украинската армия. Нашите западни съюзници не са ни предавали такова оръжие. Може да се предположи, че това е някакъв експериментален модел. Но отново има много малко информация и човек трябва много да внимава какво се е случило. Технически е възможно да се говори за саботаж: украинската армия разполага с подходящи дронове-камикадзе, които могат да нанесат такъв удар. Но е трудно да се каже каква е вероятността такъв дрон камикадзе да е бил използван в дълбочина на Русия, коментира той.

Военният експерт е категоричен, че с укрански дронове не може да се достигне до такава дълбочина в Русия. Те достигат най-много до 80 км.

Честно казано, аз съм по-склонен към версията за саботаж, защото изглежда най-достъпната и практически изпълнима.

От това, което знаем, има известна небрежност. Почти всеки от нас е виждал сателитни снимки, на които руските самолети буквално са с гръб един към един. Ако някой е донесъл експлозиви на летището – и е много по-лесно да ги пренесете там, отколкото до която и да е база – и е свързал експлозивния механизъм с някакъв камион с гориво, тогава не е трудно да се инициира експлозия. Един дистанционен детонатор може да избухне и да причини много повече щети от два самолета. Може би в действителност изобщо не е имало два самолета. Такъв стратегически обект трябва да бъде защитен по-внимателно. А по време на война самолетите не могат да се оставят крило до крило, дори и да са в зона, която е като че ли далеч от военни действия. Това е основата на предпазливостта и безопасността.

Грабски коментира и готовността на Русия да използва ядрено оръжие: „Те могат да броят, но не могат да нанасят удари. За да се нанесе ядрен удар, трябва да има готовност на сили, средства и елементарна способност за това. А Руската федерация никога не е тествала ядрено оръжие. Така че, ако кажа, че руските ядрени оръжия са готови за употреба – или могат да бъдат използвани – бих бил внимателен. Последствията от изстрелването на ядрен заряд, който никой не е тествал от поне 40 или 50 години, могат да бъдат много непредвидими. Освен това, къде може да се проведе такъв тест, на кой тестов пункт? На Русия остава само полигонът Нова Земля. Да, те може да смятат тези експлозии за заплаха за себе си, но не могат да използват този повод по никакъв начин. Световната общност създаде толкова сериозна и ефективна система за наблюдение, че е малко вероятно да се използва ядрено оръжие, дори ако някой иска да го направи.

Превод: Фрог нюз

Източник: FrogNews

Сподели: