Начало FrogNews МВР след разследването на “Скай нюз”: Наши полицаи са били на пост, но не са стреляли
0

МВР след разследването на “Скай нюз”: Наши полицаи са били на пост, но не са стреляли

0

Кадрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат. Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула ел Рустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания.

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до „Скай нюз“, се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели.

Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от българска страна не са произведени изстрели, отбелязват от министерството, цитирани от Българската национална телевизия. 

Според казаното от силовото ведомство 65 души са се опитали да преминат нелегално границата през въпросната вечер, а освен това е имало агресивно поведение и са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е и граничар. Според МВР тази агресия не е изолиран случай. 

Разследването на СкайНюз идва на фона на засилен мигрантски натиск и след като на българо-турската граница бе убит български граничар. Освен това идва и след острата позиция на Нидерландия, която заяви, че България не е готова за Шенген. Очаква се това решение да бъде потвърдено на срещата на върха след няколко дни. Българската страна обаче реагира остро – вчера премиерът Гълъб Донев се срещна с трима министри от служебното правителство, след която посочи, че България е изпълнила всички критерии, а позицията на Нидерландия навява съмнения за двойни стандарти. За пълна готовност страната ни да влезе в шенгенското пространство заговори и представител на Европейската комисия.

Източник: FrogNews

Сподели: