Начало FrogNews Новият френски посланик иска засилване на икономическото партньорство с България в ключови сектори
0

Новият френски посланик иска засилване на икономическото партньорство с България в ключови сектори

0

В срещата си с Радев посланик Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните отношения. Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа.

Това служи за благоденствието и сигурността на гражданите в рамките на ЕС и НАТО. Европа е солидарна с Украйна, със Западните Балкани, както и с трети страни, за да отговори на съвременните предизвикателства.

Президентът и посланикът обсъдиха и актуалните европейски въпроси. Мейер изрази задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори. Това са: възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др.

Посланик Мейер спомена и културата и образованието, които също са в центъра на двустранните отношения. Той изтъкна партньорството за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита, както и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25-ти май 1961 година. Има хуманитарно образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература.

Източник: FrogNews

Сподели: