Начало FrogNews Зимата идва в Киев. Мнозина са заплашени да останат на студено
0

Зимата идва в Киев. Мнозина са заплашени да останат на студено

0

Мрежовият оператор Ukrenergo заяви в събота, че производителите на електроенергия са успели да покрият само три четвърти от потреблението.

Президентът Володимир Зеленски каза, че има ограничения за използването на електричество в 14 от 27-те региона на Украйна и в Киев – за повече от 100 000 потребители във всеки от регионите. 

Той предупреди, че ако потреблението се увеличи, прекъсванията може да се увеличат. 

„Това още веднъж показва колко е важно сега да пестим енергия и да я консумираме рационално“, посочи Зеленски.

Сергей Коваленко, главен оперативен директор на YASNO, която осигурява енергия на Киев, каза, че ситуацията в града се е подобрила, но все още остава „доста трудна“. Той посочи, че жителите трябва да имат поне четири часа ток на ден.

YASNO е клонът за търговия на дребно на DTEK, най-големият частен доставчик на енергия в Украйна.

Последната бомбардировка на Русия в сряда нанесе най-големите щети досега в конфликта, оставяйки милиони хора в Украйна без светлина, вода или топлина. Русия твърди, че не цели цивилното население, докато Кремъл каза, че ударите на Москва по енергийната инфраструктура са следствие от нежеланието на Киев да преговаря. 

Очаква се снеговалежът да продължи в Киев до средата на седмицат, град с 2,8 милиона жители преди войната. Прогнозите са температурите да останат под нулата.

Източник: FrogNews

Сподели: