Начало FrogNews ООН с разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран
0

ООН с разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

0

Преди това върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк призова режима в Техеран да прекрати „непропорционалното“ използване на сила при потушаването на протестите. Те започнаха по повод смъртта на млада жена в затвор на нравствената полиция на 16-ти септември.

По думите на Тюрк в Иран има „нова криза с правата на човека“ със 14 хиляди арестувани, вкл. деца. Все още Техеран не е е отговорил на искането за международна инспекция.

В началото демонстрациите бяха за права на жените, но впоследствие прераснаха в политически и искания за смяна на ислямския режим и сваляне на върховния духовен водач аятолах Али Хаменей.

Назначената от правозащитната агенция на ООН комисия ще събира доказателства за нарушения от страна на иранските власти в хода на протестите. Представителят на Техеран на заседанието в Женева Хадиджех Карими предварително обвини западните държави, че използват Съвета на ООН за правата на човека, за да нападат Иран и окачестви действията им като „ужасяващи и позорни“. 

На заседанието Китай до последно настоява за промени в статута на бъдещата комисия. Китайският делегат твърди, че текстът на предложението е „преобладаващо критичен“ към Иран. Германия и Исландия внесоха предложение в 47-членния Съвет предложение за разследване на случващото се в Иран. То бе подкрепено с 25 гласа. Против гласуваха представителите на шест страни – Армения, Венецуела, Еритрея, Китай, Куба и Пакистан. 16 страни се въздържаха.

Доказателствата, които са събрани преди подобна мисия на ООН за Сирия, са използвани за съдебно преследване в Германия на бивш сирийски служител, който е обвинен във военни престъпления, припомниха осведомителните агенции.

Източник: FrogNews

Сподели: