Начало FrogNews Христо Проданов, БСП: Мнозинството в НС ще реши съдбата на хартиената бюлетина
0

Христо Проданов, БСП: Мнозинството в НС ще реши съдбата на хартиената бюлетина

0

Христо Проданов от БСП посочи, че от Продължаваме Промяната поставят картите на масата, но в същото време посочват на БСП, че ако „не изтеглят промените в Изборния кодекс, няма да има правителство.“ Проданов каза, че и в миналото НС, когато са били коалиционни партньори с ПП, са направили абсолютно същото предложение.

Проданов уточни, че не отменят машините и не правят някакви кардинални промени, а дават право на избор на хората, които се притесняват да гласуват с машини: „Ролката, от която се разпечатват бюлетините от машините стават ценна книга – със защити, със серийни номера, така че да не могат да бъдат манипулирани. Няма да има опция при бюлетината, когато е издадена от машините, да бъде надраскана по някакъв начин и съответно да бъде невалидна.“

Депутатът припомни, че ще бъде премахната тъмната стаичка, т.е. ще се гласува зад параван. На последните избори се гласува с машина, която не е поставена в тъмна стаичка, а в самата избоната секция.

По думите на Проданов  той и партията му полага огромни усилия и правят всичко възможно вотът да бъде честен и неконтролиран, да няма невалидни бюлетини и всеки, който има желание да може да отиде да гласува.

Източник: FrogNews

Сподели: