Начало FrogNews Варненци искат да спасят банята ”Гъбата”. Инициират подписка
0

Варненци искат да спасят банята ”Гъбата”. Инициират подписка

0

Банята отдавна не функционира по предназначение и от десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши. Гражданите подозират нечисти намеренията на инвеститорите, които искат да я съборят, за да построят поредната огромна жилищна сграда. Затова организаторите призовават гражданите да бъдат активни, защото всеки подпис има значение.

Чрез настоящата подписка инициаторите настояват да се съхрани емблематичната сграда, която е и забележителна за града. Тя е позната на всички варненци и гости на Морската столица като „Гъбата“. Организаторите се надяват мястото да бъде социализирано като обществено пространство, вместо да бъде превърната в поредната безлична жилищна сграда.

Протестиращите апелират към инвеститора „СВП ИНВЕСТ“ ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразгледат намеренията си и се надяват, че с взаимни усилия ще успеят да защитят това архитектурно наследство. 

От фондация Гея се ангажират да съдействат за ремонт и включване на сграда „Гъбата“ като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна.Инициаторите посочват, че заедно застават срещу „систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.“

Инициаторите упрекват местната власт, че чрез непрозрачно планиране и без реален дебат с гражданите се извършват промени в градската среда, които ощетяват автентичния облик на града: „Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!“

Гражданите предупреждават, че са готови да направят най- голямата жива верига в града от баня „Гъбата“ през Шахдома до хотел Одесос. Очаква се акцията да се проведе в събота на 26-ти ноември от 11.30 часа.

Източник: FrogNews

Сподели: