Начало FrogNews След изборите: Какво следва?
0

След изборите: Какво следва?

0

Окончателните резултати ще станат ясни в срок от пет дни. Тогава ще стане ясно и колко са мандатите, които всяка партия печели в следващия парламент. Казано иначе – до седмица ще е ясно коя партия колко депутати ще има. 

До 2 ноември е срокът, в който президентът Румен Радев може да свика първото заседание на Народното събрание, което по закон се открива от най-възрастния депутат.

Тогава ще бъдат сформирани парламентарните групи. В първите дни от работата ще бъде избран и председател на парламента, което е знак за политическите мнозинства. 

Следват консултации при държавния глава за съставяне на кабинет с всички парламентарно представени партии. Когато те приключат, следва “рулетката” с връчването на мандати. 

Проучвателен мандат се връчва на първата политическа сила, която в случая е ГЕРБ. От там ще имат 7 дни, за да предложат премиер и състав на Министерски съвет, които да бъдат гласувани в пленарна зала. Ако това не се случи, първата партия връща мандата на президента неизпълнен и той се връчва на втората по големина формация в НС – ПП. Процедурата се повтаря още веднъж. При третия опит президента има право да връчи проучвателен мандат на която и да е формация в Народното събрание. 

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, които да се проведат в срок най-късно до два месеца. 

Източник: FrogNews

Сподели: