Начало FrogNews Скандално Берлускони опита да оправдае Путин
0

Скандално Берлускони опита да оправдае Путин

0

„Путин се озова в една наистина трудна и драматична ситуация“, обяви Берлускони по време на участие в програмата „Порта а порта“ по италианската телевизия РАИ Уно.

„Една мисия на двете проруски републики в Донбас отиде в Москва и говори с всички там, по радиото, пред пресата, по телевизията, с хора от партията на Путин, с министри от партията и после отиде и при него, за да му заяви: „Зеленски засили атаките на украинските сили срещу нашите по границата. Сега има вече 16 000 жертви. Моля Ви, защитете ни, защото ако не го направите, ние не знаем какво ще се случи“, каза Берлускони.

Според него Путин после е бил тласнат от руското население, от партията си, от министрите си да започне тази специална военна операция, която трябвало да продължи седмица, докато руската армия стигне до Киев и смени правителството на Украйна с „порядъчни хора“.

След като думите му породиха скандал и възмущение, самият Берлускони заяви, че те са извадени от контекста и опростени и допълни, че войната в Украйна не може да бъде оправдана, след което изрази подкрепата си за НАТО, за ЕС и за САЩ.

Берлускони с партията си „Форца Италия“ се явява на парламентарните избори в коалиция с две крайнодесни партии – „Италиански братя“ на Джорджа Мелони и „Лига“ на Матео Салвини. Според допитванията трите партии ще спечелят най-много гласове.

В миналото Берлускони поддържаше приятелски отношения с Путин и дори посети заедно с него Крим след анексирането на полуострова към Русия през 2014 г.

Предизборно – видео с изнасилване разтърси Италия

Вчера пък руското посолство в Рим провокира още един скандал, като публикува пост във Фейсбук със снимки на италиански политици, срещнали се през годините с Путин. Сред тях са Берлускони и Салвини, но също и бившите премиери Матео Ренци и Джузепе Конте, Енрико Лета, от времето, когато и той беше премиер, външният министър Луиджи Ди Майо, който сега е част от коалицията на Лета и дори президентът на Италия Серджо Матарела и предшественикът му Джорджо Наполетано.

„От скорошната история на руско-италианските отношения“, пише под снимките: „Някои от тях ние трябва да си спомняме“.

Източник: FrogNews

Сподели: