Начало FrogNews Ултиматум пред арестуван музикант в Москва: Фронт или затвор
0

Ултиматум пред арестуван музикант в Москва: Фронт или затвор

0

Суетин е музикант на 29 години. Той участвал в протест на булевард „Арбат“ и бил задържан заедно с още 1300 души в цялата страна.

„Очаквах, че ще премина през обичайните процедури – арест, полицейски участък, съд, но не очаквах да ми кажат: „Утре отиваш на война. Това беше изненада за мен“, разказва Суетин в интервю по телефона пред Франс прес.

Според специализираната независима организация „ОВД-Инфо“ Суетин не е единственият задържан протестиращ, който е получил заповед за мобилизация, малко след отвеждането си в полицейския участък. А според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в това нямало нищо незаконно.

Суетин разказва, че след ареста си, полицаите го отвели в една стая, в която искали да го накарат да подпише повиквателна за явяване в център за мобилизация на армията. „Или подписваш това, или прекарваш 10 години в затвора“, го заплашили те.

Във вторник в навечерието на издаването на указа за мобилизацията руският парламент гласува за налагане на тежки присъди за онези, които отказват да се присъединят към армията или дезертират. Текстът обаче все още не е влязъл в сила, информира БТА.

Суетин е отказал да подпише повиквателната по препоръката адвоката си и бил пуснат от ареста на следващия ден в 5 ч. сутринта. Но полицаите го предупредили, че влиятелният Следствен комитет на Руската Федерация ще бъде информиран за отказа му и той ще си има големи проблеми.

Източник: FrogNews

Сподели: