Начало FrogNews БСП – ”Връбница” подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ
0

БСП – ”Връбница” подкрепи протест на граждани от района срещу нов строеж в зелена площ

0

Над сто души се събраха около оградената площ, върху която бяха наредени багери, готови да започнат разкопаването. По време на протеста гражданите организираха подписка срещу презастрояването в квартала с искане районната администрация да провери редовността на издадените разрешителни за започване на строителни дейности на въпросния терен. Те отбелязаха, че върху огражденията на обекта липсва и задължителната информационна табела за строежа, което е грубо нарушение.

„Това е поредният случай в нашия квартал на безразборно застрояване на междублокови пространства, коментира заместник-председателят на БСП – „Връбница“ Александър Симеонов, който подкрепи гражданите на протеста. – Живея съвсем наблизо и напълно споделям притесненията и недоволството на моите съкварталци. Изграждането на две нови многоетажни жилищни сгради на това място ще доведе до множество проблеми от всякакво естество – от липса на места за паркиране, до затруднен достъп до училищата и детските градини в района, както и до спирките на обществения транспорт.

Безразборното строителство в междублоковите пространства във „Връбница“ се разраства и това ни притеснява много, защото знаем до какви влошени условия за живот доведе то в квартали като „Лозенец“ и „Младост“, например. Категорично сме решени да отстояваме пространствата между блоковете ни, които трябва да си останат градинки, детски и спортни площадки, а не да бъдат превърнати в строителни терени“.

Тревогата на гражданите е свързана и с факта, че част от оградения за застрояване терен е над подземния паркинг на метростанция „Бели Дунав“. „Как е възможно да строят сграда върху подземен паркинг и по какъв начин е издадено разрешително на инвеститора за такова нещо“, попита Вельо Петков, представител на БСП, живеещ в близост до бъдещия строеж. Заедно с него в протеста се включиха още трима представители на БСП – Аспарух Иванов, Върбан Върбанов и Маргарита Стойкова.

Председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков отбеляза, че разрастването на проблема с презастрояването е резултат от системно нежелание и неумение на управляващите в Столична община да се справят със задълженията си. „Години наред те отказват да чуят и видят недоволството на гражданите и го неглижират, коментира той. – Да, проблемът с презастрояването в София е изключително труден за решаване, но това не означава, че трябва да спрем да търсим начини. Можем да постигнем успех само с общи усилия, защото в този случай трябва да защитим и правото на гражданите да живеят в нормална среда и условия, и интереса на собствениците и инвеститорите, които са в правото си да се разпореждат с имотите си, според законите на страната“.

Източник: FrogNews

Сподели: