Начало FrogNews Трайчо Трайков: Рокадата в „Булгаргаз“ е вътрешен мач в БСП
0

Трайчо Трайков: Рокадата в „Булгаргаз“ е вътрешен мач в БСП

0

От вчера „Булгаргаз“ е с изцяло ново ръководство. Начело е Деница Златева от БСП. Липсата на опит в енергетиката и политическата й биография провокираха недоволство сред представители на бранша и политици. От Българската газова асоциация обаче изразиха опасения за последствията от рокадите. 

„На „Булгаргаз“ му трябват хора с опит в енергийната търговия. Това е специфична дейност. Много е важно колко си добър в нея. Чудесно, ако можем да се договорим директно с производителя за дългосрочен договор, само че с тези производители, е най-добре да се договаря за дългосрочен период. От кого точно се купува няма много голямо значение. Важното е като се тегли чертата каква е цената“, коментира още Трайчо Трайков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако ние загубим този арбитраж, цената, на която купуваме сега ще бъде двойно, но ако го спечелим газът ще ни излезе почти без пари.

„Това дали ще спечелим или загубим зависи от действията на институциите и от обективната юридическа ситуация“, допълни Трайков.

Той твърди, че е бил свидетел на арбитража на АЕЦ „Белене“ и руски представители са използвали изказванията на българските институциите, за да може България съвсем умишлено да загуби. 

„Ако служебния кабинет не плати по начина, по който иска „Газпром“, ще бъде много трудно да наваксаме доставките. Ако газът напълно спре от Русия, започва черпене от газохранилищата в цяла Европа и заместване на газа с други продукти“, заключи Трайков.

Източник: FrogNews

Сподели: