Начало FrogNews Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е готова за намеса, ако има опасност стабилността да бъде нарушена
0

Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е готова за намеса, ако има опасност стабилността да бъде нарушена

0

„НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че макар „ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация“. Столтенберг призова страните да проявят сдържаност, допълва Ройтерс.

„Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти“, каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

За Сърбия мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КейФОР и НАТО в Косово е важна и затова вярвам, че винаги ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Алианса и КейФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени, изтъкна Вучич, цитиран от Танюг.

По-късо днес Йенс Столтенберг ще разговаря и с Курти.

Източник: FrogNews

Сподели: