Начало FrogNews Почина авторът на “Братската целувка” между Брежнев и Хонекер
0

Почина авторът на “Братската целувка” между Брежнев и Хонекер

0

Не е съвсем известна причината за смъртта на Врубел. На 14 юли във Facebook страницата му е публикувана снимка, на която артистът е в болница. Преди време съпругата на Врубел оповести, че художникът е развил сърдечни проблеми след боледуване от COVID-19. 

Роден в Москва Дмитрий Врубел завършва Московския държавен педагогически институт. Започва да рисува още в тийнейджърските си години и още преди да навърши 30 отваря първата си галерия.

През 1990 г. заминава за Берлин и започва кариерата си като уличен артист. Именно в този период рисува и така наречената “Братска целувка” – рисунка на Берлинската стена, на която съветският лидер Леонид Брежнев се целува с ръководителя на Германската демократична република Ерик Хонекер. Оригиналното заглавие на творбата е “Боже, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов”.

За изненада на много хора „целувката“ се отнася за истинска целувка между Брежнев и Хонекер, заснета през 1979 г. от френския фотограф Режис Босу, в чест на 30-ата годишнина на Германската демократична република. Изображението – и снимката, и картината на Врубел – оставят траен исторически отпечатък върху културата.

Самата рисунка се намира на източната част от Берлинската стена. В онези години такива графити са съществували само на другия й край. 

Врубел се опита да получи разрешение да рисува от източната страна, но източногерманското министерство на националната отбрана отхвърля отговорността си спрямо стената. Врубел намира „шотландско момиче“, което продава „разрешителни“ за рисуване върху стената, и подписва договор, който се отказва от всичките си права върху картината.

Заедно с други стенописи в секцията, картината продължава да бъде изложена след падането на Берлинската стена. Вандализмът обаче и атмосферните условия водят до влошаване на състоянието й. През март 2009 г. картината, заедно с други, е изтрита от стената, за да позволи на оригиналните художници да ги нарисуват отново с по-трайни бои. На Врубел е възложено да пребоядиса произведението. Той дарява хонорара си от 3000 евро на проект за социално изкуство в Марцан. 

Източник: FrogNews

Сподели: