Начало FrogNews Историческата комисия: Самуил е владетел на българско царство
0

Историческата комисия: Самуил е владетел на българско царство

0

Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие. От там призовават двете държави за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история в духа на постигнатото двустранно споразумение. 

От там посочват още някои недостатъци в учебниците по история за 5-ти клас в България и тези за 6-ти клас в западната ни съседка:

– неоснователни историографски внушения за древната история

– недостатъци в историческата география при използване на карти, които не отговарят на конкретното историческо време и контекст

– фактологични неточности

Комисията препоръчва на двете държави заедно да честват деня на светите братя Кирил и Методий. Според историците делото им полага основите на християнската култура и духовност на славянските народи, развива се в тогавашните книжовни центрове Преслав и Охрид, които са се намирали на територията на средновековната българска държава.

За Свети Климент Охридски – че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от „средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа“. През 893 г. „по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ“.

Историците отбелязват, че „Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент“.

Източник: FrogNews

Сподели: