Начало FrogNews Радев свиква среща заради газовата връзка с Гърция
0

Радев свиква среща заради газовата връзка с Гърция

0

Държавният глава ще разговаря на „Дондуков“ 2 с ръководството на строителната фирма „Авакс“, която изгражда междусистемната газова връзка, както и с това на проектната компания-възложител. 

В срещата ще участват служебният премиер Гълъб Донев, както и служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие Росен Христов и Иван Шишков.

Министър Христов заяви, че целта на срещата е да се изясни кога ще могат да приключат довършителните дейности по интерконектора, така че да започне преносът на азерски газ, уточни БНР.

„За момента очакваме обектът да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Все още нямаме потвърждение от страна на „Авакс“ на 100%. Надявам се по времето на срещата с президента това да се случи и да ни представят детайлен график за изпълнението и довършването на всичките работи, които в момента, се извършват на обекта. Именно над тази компания сега ние се опитваме да увеличим натиска и контрола, и експертната помощ, която можем да окажем, за да могат те да си свършат работата навреме.“

Министърът на енергетиката Росен Христов обясни, че има забележки за липсата на пътища, по които да се придвижват противопожарни автомобили. Освен това все още не функционирали и част от системите за контрол на съоръжението.

Същевременно от гражданското сдружение БОЕЦ поискаха енергийният министър да декларира с подпис, че няма да преговаря с „Газпром“. От сдружението планират да влязат в министерството, като по този начин искат да бъде защитена националната сигурност. 

Източник: FrogNews

Сподели: