Начало FrogNews Лорер: На „Газпром“ не може да се разчита! Дебатът с този доставчик е политически несериозен
0

Лорер: На „Газпром“ не може да се разчита! Дебатът с този доставчик е политически несериозен

0

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната“.

По думите му дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност, е политически несериозен: „Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството „Петков“ до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера“.

Според Лорер България умишлено е била държана в зависимост от „Газпром“ в продължение на едно десетилетие: „Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки“.

„Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса“, коментира още Даниел Лорер и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ той коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

„Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно“, обясни Лорер.

Източник: FrogNews

Сподели: