Начало FrogNews Берлускони ще се опита да влезе в италианския сенат
0

Берлускони ще се опита да влезе в италианския сенат

0

Италия провежда предсрочни избори след изненадващия крах на правителството на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция – популисткото Движение „Пет звезди“ на Джузепе Конте, „Forza Italia“ на Берлускони и дясната „Лига“ на Матео Салвини – оттеглиха подкрепата си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика нови избори на 25 септември.

Берлускони, най-дълго управлявалият министър-председател на Италия, беше сенатор само за кратко през 2013 г., преди да му бъде забранено да заема поста, след като получи четиригодишна присъда за данъчни измами. Но през 2018 г. съд отмени забраната, позволявайки на осемдесетгодишния медиен магнат да се кандидатира отново за поста. Той е евродепутат от 2019 г.

Неговата партия участва в коалиция с две десни партии – Братята на Италия на Джорджа Мелони, която води в социологическите проучвания и „Лигата“ на Салвини. Прогнозите са те да спечелят с комфортна преднина. 

Относно кандидата на коалицията за премиер Берлускони каза: 

„Винаги сме казвали, че който има най-много гласове, ще бъде предложен на държавния глава за кандидат-премиер. Ако това е Джорджия Мелони, сигурен съм, че тя ще се окаже адекватна за трудната задача“.

Източник: FrogNews

Сподели: