Начало FrogNews Ако някой предложи лев повече, ”Сиела норма” няма да се занимава с машините за вота
0

Ако някой предложи лев повече, ”Сиела норма” няма да се занимава с машините за вота

0

Това каза за БНР Веселин Тодоров – изпълнителен директор на фирмата.

Той подчерта, че държавата може да наеме друг частен склад, но не е добра идея държавата да строи складове.

“България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и те са собственост на ЦИК. Най-вероятно са в същия склад, в който бяха и февруари миналата година.  Този склад има изключително добра собствена охрана с видеонаблюдение, с физическа охрана и доколкото знам жандармерията не е прекъсвала охраняването му. Няма никакъв риск на физическата неприкосновеност на машините”, увери Тодоров.

В момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че машините са в изправност. Най-честата неизправност е в принтерите към тях. Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК:

“Ще ги подменим според указанията на ЦИК, така че машините, хардуерно, ще бъдат, сигурен съм, в перфектно състояние много преди изборите, а вече е в компетенциите на ЦИК на кого ще възлага конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за транспортиране, транспортирането, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините“.

Машините нямат интернет свързаност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати дистанционно, за да бъдат обслужени интересите на конкретна партия.

“Единственият вариант е да закачите с физически кабел през USB порта външно устройство и да почнете да инсталирате друг софтуер. За целта трябват часове достъп до машините, така че най-вероятно ще ви видят, ще ви хванат и ще трябва да изтърпите последици“, посочи Тодоров.

Източник: FrogNews

Сподели: