Начало FrogNews Руската ”Транснефт” подновява доставките за Унгария, Чехия и Словакия по петролопровода ”Дружба”
0

Руската ”Транснефт” подновява доставките за Унгария, Чехия и Словакия по петролопровода ”Дружба”

0

Игор Демин, съветник на президента на „Транснефт“ Николай Токарев, каза пред РИА Новости, че изпомпването ще започне първо в участъка „Михалки-Броди“, след това в „Броди-Будковци“ и след това във „Фенешлитка“. Той обясни, че това означава, че Словакия ще бъде първата, която ще получи петрол, а след това ще я последва и Унгария.

Според РИА Новости Украйна е потвърдила, че е получила плащане за транзита на руски петрол през нейна територия до Унгария и Словакия.

По-рано в сряда унгарската нефтена и газова компания MOL и нейното дъщерно дружество в Словакия Slovnaft заявиха, че са сключили сделка с Украйна за рестартиране на потока на руски петрол през тръбопровода „Дружба“.

Междувременно министърът на икономиката на Словакия Рихард Сулик каза, че тръбопроводът „Дружба“ е спрял да работи не заради Русия или Украйна, а поради технически проблем с плащанията за трансфера, който проблем впоследствие е решен. „Очаквам въз основа на информацията, която имам, петролът да потече през следващите няколко часа“, добави той.

Унгарската енергийна компания MOL пък е платила на Украйна от името на Русия таксите за транзит на петрол, за да се възобновят потоците от руски суров петрол по тръбопровода „Дружба“, осигурявайки по този начин плащане, което беше блокирано от санкциите на ЕС, съобщава „Файненшъл таймс“.

Плащането има за цел да сложи край на противопоставянето, което заплашваше доставките на суров петрол за Европа, но подчертава трудностите, пред които са изправени страните от съюза в стремежа си да накажат Москва и да ограничат щетите за собствените си икономики.

„MOL проведе преговори с украинската и руската страна за възобновяване на транспорта през тръбопровода „Дружба“ и преведе таксата, дължима за използването на украинския участък от газопровода“, се казва в изявление на унгарската компания. „Като поеме таксата, MOL може да осигури бързо решение на проблема: украинската страна се ангажира да възобнови транспортирането на суров петрол в рамките на няколко дни, което беше спряно на 4 август поради технически проблеми, възникнали в банковите преводи“.

Украйна спря доставките на петрол през тръбопровода „Дружба“ на 4 август, след като западните санкции й попречиха да получи транзитни такси от Москва, съобщи във вторник „Транснефт“.

Източник: FrogNews

Сподели: