Начало FrogNews Лидерите от Г-7 зоват Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна
0

Лидерите от Г-7 зоват Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна

0

„Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна“, се казва още в съобщението.

Г-7 заявиха, че остават „дълбоко обезпокоени от сериозната заплаха“, произтичаща от действията на Русия около Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Войските на Москва окупираха централата през март. 

Според лидерите на страните в Г-7 действията на въоръжените сили на Русия значително повишават риска от ядрена авария или инцидент и застрашават населението на Украйна, съседните държави и международната общност. Според съобщението действията на Кремъл в района подкопава способността на Международната агенция за атомна енергия да наблюдава безопасността на ядрените дейности в Украйна.

Обстрелът на украинската атомна електроцентрала Запорожия е нарушил почти всичките седем стълба на ядрена безопасност и сигурност, каза генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси по-рано днес. Експертите на МААЕ обаче смятат, че обстрелът не е причинил непосредствена заплаха за ядрената безопасност въз основа на информация, предоставена от Украйна. Дни наред Украйна и Русия се обвиняват взаимно за атаките срещу обекта.

Източник: FrogNews

Сподели: