Начало FrogNews Икономистът Евгений Кънев пред Фрог: Служебното правителство договаря нещо с ”Газпром” и изчаква за танкерите. Радев дава знаци за връзки с Москва
0

Икономистът Евгений Кънев пред Фрог: Служебното правителство договаря нещо с ”Газпром” и изчаква за танкерите. Радев дава знаци за връзки с Москва

0

Съставът на служебния кабинет е от конкуренти на Корнелия Нинова и експерти на ИТН. Ако не е грешка спирането на кандидатстването за ОИСР, то това е опит за смяна на геополитическата ни ориентация. Служебното правителство е било подготвяно предварително. ПП и ДБ вероятно вървят към паралелни компании на изборите. Протестите трябва да продължават. Хората не трябва да се заблуждават, че нещо се е променило. Промени се само реториката на кабинета.

Това каза за Фрог нюз икономистът Евгений Кънев.

– Г-н Кънев, ще мръзнем ли зимата без „Газпром“ и руския газ? Освен вас само още двама – трима енергийни експерти са мнение, че това е просто плашене и няма да стане?

– Разбира се, че е плашене по много причини. Първата причина е, че ако има желания, винаги може да се намерят доставки на газ. Ако в началото на септември тръгне интерконектора газът ще стане много по-евтин. Имаме 1 млрд. куб.м. от Азербайджан. Имаме и 7 танкера. От нас зависи дали ще бъде подписан договор. Това са още 700 млн. Ние трява да намалим, поели сме ангажимент, на потреблението с 15%, което е 200-3000 млн. от общо 3 млрд. куб.м., които ни трябват годишно. А зимата реално е половин година. Така че на нас ще ни трябват около две трети от тези 3 млрд., не повече от 2 млрд. И това означава, че ние тези 1 млрд и 700 млн., които сме договорили в момента, реално напълно задоволяват потреблението. да не говорим, че много от този газ, който употребяваме, има и алтернатива. Чрез мазута, който Лукойл продава и т.н.

Газ има, но проблемът е в това, че всичко опира до „Булгаргаз“. Но има и други доставчици на газ в региона. И половината са по-големи от „Булгаргаз“. Няма проблеми да се доставя газ. И може това да стане не само чрез „Булгаргаз“, а реално могат да се включат и „Овергаз“ и други играчи на пазара. Отделно самите потребители на газ могат да сключат договори през „Булгаргаз“.

Има ли желание, има и начини. Мене ме изумява тази вакханалия, която се шири в публичното пространство, че ще настъпи апокалипсис без руския газ.

Съвсем друга тема е, че сме една от страните в Европа с най-малко потребности от газ. За разлика от други европейски държави ние имаме АЕЦ „Козлодуй“, който произвежда достатъчно ток, че и изнася. Та въпросът е какво да правим, да внасяме ли газ от Русия? Но те не искат. Ние плащаме, те не искат. Тоест ние трябва да платим в рубли, без да има гаранция, че ще получим газ. Но тези които са го направили, също частни компании, пак не получават газ. В един момент руснаците казват, че няма да доставят газ. Отказват. От друга страна се казва, че руският газ е по-евтин, защото идва някъде от Сибир, по трасета. Да, ама газът не се продава по не се продава по себестойност плюс надценка, а по пазарна цена. В момента цената по договора с „Газпром“ е 170 евро на мегават час. А „Булгаргаз“ се бори и още не е получил разрешение за 150 евро от КЕВР. Което означава, че „Булгаргаз“ пак ще е на загуба. Ако купува на 170 евро в момента, на практика щеше да продава на 150.

– Шефът на БСК Велев каза сутринта, че в Сърбия и Унгария газът е два и три пъти по евтин от България! Това истина ли е?

– Няма такова нещо! Унгарският газ на практика има формула 50 на 50, а ние 50 на 30. Това означа, че те купуват на 150 евро в момента. Както споменах „Булгаргаз“се бори в момента да продава газ на 150 евро, но още не е одобрена тази цена.

– Снощи енергийният министър отговаряше уклончиво на въпроси за осигуряването на газ, не изключи и договор с „Газпром“. Каза, че ще се търсят други източници за диверсификация ? Каза още,че се удължава срокът за отговор на САЩ за втечнения газ. Вашият коментар?

– Не знам каква е причината за отлагане на договора за втечнен газ и танкерите. Но допускам, че ще проверяват какво ще стане с договора с „Газпром“, ако се плаща в рубли.

Големият проблем е следният – понеже имаме дългосрочен договор с Азербайджан за 1 млрд., имаме текущ договор и с „Газпром“, който още не е изтекъл, та те искат да видят всъщност дали е възможно с „Газпром“ да се възобновят отношенията и да се подпише нов дългосрочен договор от Нова година нататък, вместо да се разчита на текущи доставки като този с танкерите, които в интерес на истината като временна цена са по-скъпи от цените на един дългосрочен договор. Но ние не искаме трети дългосрочен договор, защото имаме два. За да понижим цената на газа от танкерите пак ни трябва дългосрочен договор. Няма как с текущи доставки да докараме добра цена. Та досега служебното правителство се е насочило към руския газ. Правят се явно някакви проучвания за „Газпром“. Нека си споменем какво каза руската посланичка, още преди да встъпят в длъжност от новото служебно правителство. В момента явно се договорят детайли как да се случи възобновяването. И всъщност се твърди, че руският газ е евтин и надежден и само той ще ни спаси, защото няма откъде другаде да осигурим газ.

– Защо някои експерти казват, че не е сега времето за продължаване на договора с „Газпром“ или за нов дългосрочен договор с „Газпром“. Може ли да стане това и може ли да стане без заробващи клаузи?

– Заробваща клауза е на принципа „вземаш и плащаш“, което на нас ни спира възможността да търсим газ от друго място, защото трява да се плати. Това е едното. Друго е, че руските договори по принцип са дългосрочни. И като подпишеш такъв договор с „Газпром“ блокираш другите си възможности. Друг играч няма да се навие. И третата е, че не са спекулации, че част от парите от руския газ остават за нашата политическа класа. Договорът с „Газпром“ е за купуване на максимални количества газ, а другите договори допълват. Така „Газпром“ печели геополитическо влияние. Така е на практика, когато има дългосрочен договор.

Когато се смени последният служебен кабинет с редовно правителство , става въпрос за втория служебен кабинет, когато Кирил Петков и Асен Василев не бяха в него, те анулираха един анекс в договора с Азербайджан. Намалиха се доставките на газ оттам, за да се увеличи максимално количеството на руски газ. Защо? Защото този, който го е направил, има интерес да получава част от цената. Това е единствената логика.

– Смятате ли, че президентът Радев се явява играч на страната на Москва в тази газова сага за България?

– Аз не мога да твърдя такова нещо, нямам доказателства. Но дава много знаци, да се мисли така. Трябва да му е ясно, че дава знак, когато без да му е работа прави публични коментари, защо е сменен шефа на „Булгаргаз“, който реално е анулирал анекса с Азербайджан. Не каза, че това е корупционна схема и кои са ощетени. Нищо подобно не каза. Виждаме, че когато има руски интереси, той си мълчи. Дали има отношение към тях или по някаква друга линия го прави, не мога да го твърдя, не знам.

Друг знак е свързан със състава на енергийното министерство. Всички хора там идеологически и професионално са свързани с Москва. Да не говорим, че още на първата конференция на служебния кабинет се каза, че няма газ, което не е истина. Това са все знаци, които показват и защитават идеята, че не можем без руски газ.

– Някои се подсмихват на твърдението, че ако има някакъв нов договор с „Газпром“, най-доволни ще са от ДПС?

– Някои казват, че тя е проруска партия, че някои неща водят натам, но аз не мога да го твърдя. Това може да се види по нещата, които се правят. По принцип всички партии без „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не говорят за корупция и против Русия.

– Г-н Кънев, направете кратка характеристика на служебния кабинет? Какво бие на очи?

– Няколко са нещата. Първо – съставът е подбран от конкуренти на Корнелия Нинова и от хора на „Има такъв народ“, експерти, които ИТН е издигнал, което показва, че център-лявото пространство е някаква цел, която да бъде използвана за политическо влияние. Второто, което прави впечатление е по персоналния състав. Свързано е с руското влияние, което протича най-вече чрез военно-примишления комплекс, енергетиката и икономиката. Виждаме дясната ръка на Радев да е шеф на военното министерство. Знаем за състава на енергийното  – кой подава жалби против интерконектора, знаем за левите тежнения на Еленко Божков. В икономиката, човекът, който бе назначен за министър беше уволнен от Нинова и първата му задача сега е да разследва сделките за Украйна. Сякаш е престъпление, че даваме помощ на Украйна, сякаш не сме част от ЕС и НАТО. Имаме и един външен министър, който предупреди да се говори тихо внимателно.

Просто първите заявки бяха ужасяващи и благодарение на митинга пред президентството се смени рязко говора. Всички започнаха да говорят как е била случайна заповедта на министъра на енергетиката за състава, който блокира интерконектора, как било грешка кандидатстването за ОИСР и т.н.

– Точно за ОИСР ми е следващият въпрос. Анализатори са на мнение, че дори намекът, че може да се спре процедурата по членство в Клуба на богатите, е някакъв вид идиотизъм?

– Ами това е така. Появи се информация, че е техническа грешка, но…Ако не е, това просто е опит за смяна на геополитическата ориентация на страната. И това е още в първите минути на служебния кабинет и показва каква е посоката.

Да не говорим за това, че служебният кабинет е подготвян много отдавна. Тъкмо това показа смяната на едни областни управители с други. Това е подготвяна предварително. Смениха шефа на митниците, шефа на НАП. Търсени са предвалително хроа, правени са интервюта.

Може е да е грешка за ОИСР, но не вярвам в грешката за смяната на компанията за интерконектора, защото изтече тази заповед. И е толкова подробно разписана, че не може да бъде направена за пет-десет минути. Това трява да се обоснове, има партньори в компанията, трябва да има позоваване на законодателство и т.н.

– Ще се яват ли заедно на изборите „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“? Мй буксуват нещата?

– Демократична България би желала това да стане, а продължаваме промяната по-скоро не. Причината е чисто прагматична. ПП се целят и в леви избиратели. Малко или много ДБ е ориентирана по вдясно. ПП загубиха част от перефирията заради отношението към руските дипламати, по отношение на геополитическия избор, отношенията с руската посланичка, от президентския вот и т.н. При обединение ПП може да дагубят и друга част от леви избиратели, които имат резерви към НАТО. И в този смисъл, като гледам как логически стоят нещата, е много вероятно да се върви към паралелни кампании.

– Вашата прогноза за изборите. Като че ли „Продължаваме промяната“ имат голям шанс да управляват коалиционно? А ГЕРБ, дори и да спечелят, няма с кого да се коалират?

– Въпросът е дали ПП и партньорите им ще успеят да добавят тези пет места в парламента, които не им достигаха. Може би ще има трябва партията на Янев, която ще замести Слави. Защото другите няма как да съставят правителство, ясно е вече. Но пролемът е, че Янев може би ще има същата роля като Слави. Според мен един парламент и с пет души повече не е решение. Предполагам, че ПП на изборите ще паднат няколко манданат, а ДБ и БСП ще качат по няколко мандата.

– Довечера ще има ли протест против служебнато правителство за газа?

– Протестите трябва да продължават. Хората не трябва да се заблуждават, че нещо се е променило. Промени се само реториката на кабинета. Но, нали знаете, трябва да се вярна само на дела, особено с тези хора.

Интервю на Красен Костадинов

Източник: FrogNews

Сподели: