Начало FrogNews Омбудсманът настоява да се върнат безплатните ковид тестове
0

Омбудсманът настоява да се върнат безплатните ковид тестове

0

Ако антигенните тестове са безплатни, както беше доскоро, хората ще бъдат стимулирани да се тестват и това ще реши въпроса със скритата заболеваемост, при която гражданите ходят на работа и нямат основание да си вземат болничен. Омбудсманът проф. Диана Ковачева призова по БНТ за връщане на безплатните тестове за COVID-19 и бонусите за медиците на първа линия.

„В условия, в които повечето болнични заведения заявяват, че не могат да увеличат заплатите на лекарите и медицинския персонал, е редно да бъдат върнати тези 1000 лв., които са за медиците на първа линия, така че лекарите да са подтикнати да работят по-добре“, заяви Ковачева.

Омбудсманът отбеляза, че има добра комуникация с институциите. Тя посочи няколко случая, в които те са се вслушали в нейни препоръки.

„Днес получих официално писмо от АПИ за това, че шофьорите, които са карали без винетки на 31 юли 2022, няма да бъдат глобявани, тъй като в този ден имаше срив в системата и хората не можеха да си закупуват винетки. Друг пример, който мога да дам, е относно забраната за разпространение на райски газ. В последните работни дни на парламента изпратих препоръка да бъде ограничена продажбата на
райски газ на децата ни и народните представители подкрепиха тази идея“, посочи тя.

Източник: FrogNews

Сподели: