Начало FrogNews Премиерът на Косово: Има опасност от нов конфликт със Сърбия
0

Премиерът на Косово: Има опасност от нов конфликт със Сърбия

0

В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Курти подчертава, че след неотдавнашното напрежение в Северно Косово опасността от нов конфликт остава висока. „Ние сме демократична държава, която граничи с една автокрация. Путин стои зад Сърбия. Но не бих казал, че опасността от война е много голяма, защото в Косово има контингент от НАТО“, казва косовският премиер, цитиран от БНР.

По думите му преди руската агресия срещу Украйна опасността от избухване на нов конфликт в Западните Балкани е била малка, но „сега ситуацията е променена.“

Според Албин Курти протестите в Северно Косово не са били спонтанни, а организирани от Белград, с помощта на Русия.

На 1-ви август властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. В знак на протест срещу забраната жители на Северно Косово, населено предимно със сърби, издигнаха барикади по ключови пътища. Те протестираха и срещу решението на правителството на Косово да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с косовски.

В интервюто за „Ла република“ премиерът Курти подчерта, че въпреки напрежението правителството му е решено да приложи обявените мерки.

Източник: FrogNews

Сподели: