Начало FrogNews Великият британски сценичен режисьор Питър Брук почина на 97 години
0

Великият британски сценичен режисьор Питър Брук почина на 97 години

0

Брук, който е живял във Франция от 1974 г., е починал в Париж в събота.

Той е сред най-влиятелните театрални режисьори на 20 век, преоткриващ изкуството, свеждайки го до най-основните и мощни елементи на драмата.

Най-известен със своя шедьовър от 1985 г. „Махабхарата“, деветчасова версия на хиндуиския епос, той живее в Париж от началото на 70-те години, където създава Международния център за театрални изследвания в стара музикална зала. 

Брук прави своя професионален режисьорски дебют едва на 17 години и е определян като изключителен талант от самото начало.

„Мога да взема всяко празно място и да го нарека гола сцена. Човек минава през празно пространство, докато някой друг го гледа, и това е всичко, което е необходимо за едно театрално действие…“, пише той

За мнозина изумителната постановка на Брук „Сън в лятна нощ“, представление гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър.

Неговите проекти са известни със своето разнообразие, като Брук е пионер в онова, което той нарича „богато на цветове“, за разлика от „сляп за цветовете“, кастинг.

Питър Брук вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.

Източник: FrogNews

Сподели: