Начало FrogNews Шаламанов: Признаването на Русия за основна заплаха, ще повлияе на развитието на модела на силите
0

Шаламанов: Признаването на Русия за основна заплаха, ще повлияе на развитието на модела на силите

0

Така пред NOVA NEWS бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира издига ли НАТО нова Желязна завеса, приемайки Русия за заплаха.

По думите му увеличаването на силите за бързо реагиране на НАТО ще означава необходимост от много повече инфраструктура за разполагане на многонационални формирования за провеждане на учения за интеграция на силите.

„Практически в Източна Европа ще бъде много трудно да се използва и поддържа стара съветска техника. Сега е моментът всички страни да имат ускорени планове за подмяната на тази техника с цел оперативна съвместимост”.

Той коментира и изгонването на руските дипломати: „През последните години и особено през последните месеци виждахме една засилена дезинформационна кампания в България и едно неприемливо говорене и поведение на руския посланик. Това са действия, които водят до допълнително разделение в българското общество и до влошаване на отношенията между България и Русия. Като реакция – аз мисля, че това е правилна стъпка. Важното е, че това е една последователна политика на българското правителство, която е напълно синхронизирана с това, което виждаме в другите държави от източна Европа и не само”, посочи той.

Източник: FrogNews

Сподели: