Начало FrogNews Петър Чолаков: Финтът на ПП и БСП спрямо Радев не прави добро впечатление
0

Петър Чолаков: Финтът на ПП и БСП спрямо Радев не прави добро впечатление

0

Това заяви пред Българското национално радио политологът Петър Чолаков. 

Според него е било логично от ПП и от БСП да се чуе, че имат нужда от повече време, за да говорят и да се сформира нещо смислено:

„Това би могло да бъде една уважителна причина. Другото аз не го разбирам“. 

По думите на доц. Чолаков големият въпрос на следващите дни ще е дали е възможна някаква договорка между ПП, ДБ и ГЕРБ:

„От една страна е добре да се мисли за това, защото, ако не сега, то след предсрочните избори през есента не трябва непременно да изключваме, че може да се стигне до това“. 

Прогнозата на политолога е за извънредни парламентарни избори, след които 48-ото Народно събрание ще е „още по-ялово“ от парламентите, които видяхме през изминалата година, и много трудно би се сформирало правителство:

„Тогава най-оптимистичният вариант ще е да се мисли за някакъв вид санитарен кордон срещу възхода на партии от типа на „Възраждане“ и „Български възход“, които ще разиграят много силно популистката карта. И тогава евентуално да се мисли за партньорство на ГЕРБ, ДБ и ПП. Само че политическият инстинкт на ПП и ДБ работи добре. Ако те сега биха казали, че биха помислили за работа с ГЕРБ, това означава, че сериозно ще настроят срещу себе си своите избиратели“.

Доц. Петър Чолаков подчерта, че трябва много добре да се помисли дали ще е синергично партньорството между ПП и ДБ:

„Да се види дали като работят заедно ще постигнат повече, или – напротив. Като контрааргумент веднага може да се попита защо беше нужно да се прави ПП, ако толкова си приличат с ДБ и ще се явяват заедно“.

Източник: FrogNews

Сподели: