Начало FrogNews Полина Паунова: Не изключвам вариант ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП. Нито те, нито ДПС искат избори
0

Полина Паунова: Не изключвам вариант ГЕРБ да подкрепи кабинет на ПП. Нито те, нито ДПС искат избори

0

Това заяви пред bTV журналистът Полина Паунова.

Коментарът й идва на фона на поредица от политически сътресения и чукащи на вратата поредни предсрочни избори.

„Трудно е да се направи политическа прогноза, извън процедурата, която предстои с връчването на мандати. Има заявена амбиция от ИТН за правене на правителство. Не мога да си представя какъв формат би могъл да бъде договорен в рамките на това НС, който да бъде успешен, освен ако не се подпише много подробно коалиционно споразумение. Но не мисля, че ще има формат, който да може да се обясни на хората“, коментира на свой ред Калина Влайкова.

По думите й свалянето на кабинета на Петков е изглеждало като подаден сигнал.

„Аргументите не бяха убедителни. Една партия, решила да излезе от управлението, има пълното право да го направи, но не е задължително да свали правителството на следващия ден. Да бе, не сте във формална коалиция с ГЕРБ, но свалянето на председателя на НС е един от най-силните актове, които можеш да направиш, за да заемеш позиция“, посочи Влайкова.

Паунова смята, че е несъстоятелен паралелът, който се прави между съвместното гласуване на ПП, ГЕРБ и ДПС по въпроса с френското предложение за Северна Македония и гласуването на ИТН, ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ за свалянето на Никола Минчев от поста шеф на НС. Според Паунова едното решение е стратегическо, а другото – политическо.

Тя коментира още напрежението между президента Румен Радев и кабинета на Кирил Петков. Според нея в момента силен знак за позициите на държавния глава ще даде назначаването на служебен кабинет и неговият облик.

„Имаше слухове, че ИТН е проект на президента. Радев се държи така, сякаш ИТН са единствените му мили в НС. Виждам нишка между тях, но не знам как ще бъде продължена. Радев се отклони от позициите, които създаде впечатление, че ще отстоява“, посочи Калина Влайкова.

Източник: FrogNews

Сподели: