Начало FrogNews Премиерът Кирил Петков не очаква днес решение на НС за РСМ
0

Премиерът Кирил Петков не очаква днес решение на НС за РСМ

0

Премиерите на Република Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама изразиха дълбоко недоволството от отлагането на решението за вдигане на българското вето. Европейските лидери решиха снощи да предоставят статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова, а Грузия ще трябва да изпълни още условия, преди официално да получи статут на кандидат-член.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на европейските лидери.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС“, написа той в Туитър.

„Това, което днес се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа – всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. И няма кой – нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ“, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност – да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания“, допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Срещата на върха на ЕС продължава и днес – европейските лидери ще обсъждат войната в Украйна, включително и въздействието й върху глобалната продоволствена криза.

Източник: FrogNews

Сподели: