Начало FrogNews Генчовска призна: Френското предложение е най-добро. В Скопие се възползват от нашето забавяне
0

Генчовска призна: Френското предложение е най-добро. В Скопие се възползват от нашето забавяне

0

Решението на Консултативния съвет за национална сигурност и позицията на България от 2019 г. страната ни е постигнала успех в преговорния процес. И двете държави имат стратегически интерес процесът за присъединяването на Скопие в ЕС да започне.

Френското предложение по думите на Генчовска е пакет от документи. Без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси. 

По думите на Генчовска има несъответствия в преговорния процес спрямо рамката от 2019 г. Слабо място във френското предложение е идеята българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на РСМ. Според нея това трябва да присъства и в другите членове да основния закон на Скопие.

Пред ФрогНюз експерти посочиха освен това, че проблем е и формулировката “малцинство”. Причината – България няма малцинство там, а РСМ – няма малцинство тук. Още повече, че страната ни няма малцинствени проблеми със Скопие. Ако формулировката “малцинство” остане, това би могло да доведе със себе си проблеми, посочиха експерти пред медията ни. 

Отстъпление до известна степен от позицията ни през 2019 г. Генчовска вижда във въпроса с “македонския език”. В преговорните глави Франция дава най-доброто предложение досега за отстояване правата на българите в РСМ.

Три дни Външно министерство се опитвало да входира документите по преговорите с РСМ в НС. Нямало никой в деловодството. Генчовска отчете необходимостта от свикване на ресорната комисия в парламента. България рискува да не съумее да се възползва от постигнатото, което, по думите й до шест месеца е смятано за невъзможно.

Според нея все пак този съвет на ЕС не е последната възможност за преговорите с РСМ. България ще трябва да е ангажирана в преговорния процес на Скопие, по думите на първия ни дипломат. Затова МС е трябвало да изготви и обезпечи план за действия за отстояване на интересите ни.

Източник: FrogNews

Сподели: