Начало FrogNews Асен Василев допусна вариант Петков да не е премиер, но се съмнявал
0

Асен Василев допусна вариант Петков да не е премиер, но се съмнявал

0

Тази хипотеза изрази в интервю пред “Дневник” вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Той обаче се съмнява това да се случи. 

До тук се стигна след успешния вот на недоверие, който сложи край на управляващата коалиция. Вотът бе внесен от ГЕРБ и бе подкрепен от гласовете на ДПС, ИТН и “Възраждане”. Вчера Петков посочи, че ще “даде шанс на още независими депутати” в НС да преосмислят решението си и да гласуват в подкрепа на нов кабинет на ПП, който обаче според Петков няма да търпи промени. 

От отговора на въпрос за законите, които трябва да бъдат приети преди въвеждането на еврото, се разбра, че за Асен Василев работещ парламент се очаква по-скоро наесен. Разломът между ИТН и ПП се появил заради няколко закона – според Василев партията на Слави Трифонов била против нов закон за антикорупционната комисия, оглавяването й от Бойко Рашков, нов закон за съдебната власт.

„Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас“, посочи Василев.

По думите му в парламентарната група на „Има такъв народ“ има хора, които искат да се борят с модела „Борисов“, а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или „служат на Слави и Тошко“.

Институционални според Василев са отношенията между кабинета и президента Румен Радев. Думите му са по повод осезаемото напрежение между “Дондуков 1” и “Дондуков 2”. Василев призова държавния глава да свика КСНС заради казуса със Скопие, защото Европа е променила изцяло позицията си в контекста на френското предложение за разблокиране на процеса. За КСНС призова и премиерът Кирил Петков.

„Българската позиция става европейска. Това вече е въпрос между Брюксел и Северна Македония. Това е голяма победа за нашата дипломация, докато македонците осъзнаха, че за тях това е катастрофа“, каза Василев.

Източник: FrogNews

Сподели: