Начало FrogNews Митрофанова: Използването на думата „корупция“ за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление
0

Митрофанова: Използването на думата „корупция“ за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление

0

„Обърнахме внимание на използването на думата “корупция” по отношение на президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода “Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче, освен като оскърбление спрямо Руската Федерация“, посочи Митрофанова.

На 12 май министър-председателят Кирил Петков коментира темата на Министерски съвет при завръщането си от САЩ.

„Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло. Затова аз ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Балкански поток. Този тип проекти са точно за това, което се говори – когато корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин“, заяви тогава Петков.

Посланик Митрофанова коментира и други актуални теми. По повод обвиненията към Русия за спрените доставки на газ тя бе категорична: „Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари. Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия – замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа – Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори“.

„Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското “синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно“, допълни тя.

По думите й на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната – те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото.

„На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред“, посочи още Елеонора Митрофанова.

Източник: FrogNews

Сподели: