Начало FrogNews Икономистът Л. Богданов: Правителството мина в защитен режим на реагиране на кризи
0

Икономистът Л. Богданов: Правителството мина в защитен режим на реагиране на кризи

0

Много се говори ДДС нулево върху хляб, в най-оптимистичния сценарий това ще спести по 2,50 лева на човек, и то на бедните хора, които се хранят с много хляб. Тези, които не се хранят с толкова много хляб, вероятно дори и това няма да усетят. Също много се говори за стотинките за горивата. Това пак е такава дефанзивна защитна мярка, малко нещо да компенсираш и хората да се чувстват, може би психологически по-добре.

Това каза икономистът Лъчезар Богданов пред БНТ.

Няма обаче отговор на по-голямата картина. Ние все още имаме една растяща икономика, все още индустрията се справя добре, износът се справя добре. Туризмът също се справя добре и е учудващо може би за някои, но много добър зимен сезон и пролетен сезон. Дано това да продължи, но всъщност там трябва да бъдат фокусирани усилията, защото инвестициите в частния сектор, разширяване на заетостта в частния сектор и ктивизирането на дейността на стопанството и адаптирането му към новите условия, ще дадат една по-широка рамка за увеличение на доходите.

Относно отстъпките за бензина – при 50 или 100 литра – 12,50 лева, да не изпускаме дебата. Средната заплата от 1700 лева да стане 2700 лева след две години, този ефект ще е много по-голям за покупателната сила и качеството на живота на българското домакинство, отколкото от това дали ще спестим 15 или 18 лева от гориво, допълни Лъчезар Богданов.

Източник: FrogNews

Сподели: