Начало FrogNews Нинова се жегна от критики на Ризова за разхищение на пари: Никоя власт не е била в подобна ситуация!
0

Нинова се жегна от критики на Ризова за разхищение на пари: Никоя власт не е била в подобна ситуация!

0

„Има два важни въпроса за решаване – цени и доходи. Има две групи мерки – икономически и социални“, обясни тя и изреди редица стъпки, които щели да потушат инфлацията. Що се отнася до икономическия пакет министърът на икономиката обеща „тези мерки да дадат оздравителен ефект“.

„Преди време формулирахме решението, тогава звучеше много екзотично – решението за цените на ток, газ и петрол. За газа – тогава казахме да бъде на цената на доставките на „Газпром“, а разликата да се поеме от държавата. Не се прие веднага добре, от вчера вече е факт. По отношение на електричеството – да продължи подкрепата към бизнеса – факт, бизнесът ще си получи компенсациите. Позицията ни – забраната за внос на руски петрол да не важи за България, вече е изразена през Европейската комисия. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се говори, но ще повлияят на инфлация и цени – премахването на акциза за газ, което готвим, премахването на акциза за някои енергоносители и има едно, което малко се коментира, но аз искам да го представя – заради инфлацията се блокираха много обществени поръчки и доставки. В един момент цялата страна се блокира – фирмите не могат да изпълняват държавни поръчки, строителството спира. Предвиждаме индексация на цените на стоките в индустрията с до 15 процента и то със задна дата от юни 2021 г. Тези няколко мерки ще дадат оздравителен ефект, ще дадат тласък на икономическите отношения“, каза тя и добави: „Всички социални мерки продължават, но се допълват и с нови“.

„От юли увеличението от 21% на пенсиите ще покрие инфлацията. От 1 октомври те се преизчисляват. Именно това е истинската реформа“, отбеляза вицепремиерът.

Според нея сегашната помощ няма да е краткосрочна: „Ако сега спасим икономиката и фирмите да не затворят и не освободят хора да станат безработни, работейки, индустрията ще има добавена стойност. Мерките, които сега предприемаме имат визия“, убедена е тя. Все пак обаче се съгласи, че има нужда от множество реформи – правосъдна, социална, земеделска и здравна.

Нинова определи вчерашното решение, постигнато с работодателите, като позитивно и изрази надежда да се постигне консенсус и с превозвачите.

Според нея отношенията на коалиционните партньори са „съвсем нормални“. Що се отнася до критиките на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че „Продължаваме Промяната“ говорят и правят каквото си пожелаят, вицепремиерът призна: „Имаме нужда от подобряване на комуникацията“. Ала от БСП поддържали конструктивни отношения с всички коалиционни партньори.

„Не мисля, че в политиката трябва да боравим с усещания, а най-малкото с документи и аргументи“, коментира тя по повод българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. „Имаме договор и докато не се изпълнява той, ние не може да вдигнем ветото. Всички решения по въпроса трябва да се вземат от Народното събрание“, добави Нинова.

Тя отказа да анализира последните социологически проучвания, които отчитат срив в доверието към кабинета. Министърът изрази оптимизъм за коалицията, след като партньорите имат съгласие по антикризисните мерки.

Източник: FrogNews

Сподели: