Начало FrogNews Бойците от батальона „Азов“ не заслужават да живеят, заяви руски депутат, участващ в преговорите с Киев
0

Бойците от батальона „Азов“ не заслужават да живеят, заяви руски депутат, участващ в преговорите с Киев

0

„Въпреки че Русия е наложила мораториум върху смъртното наказание, трябва да обмисли внимателно възможността за налагането му на бойците от „Азов“, заяви той в дебат в долната камара на руския парламент, след като над 260 от защитниците на стоманодобивния комплекс „Азовстал“ бяха евакуирани.

„Те не заслужават да живеят след чудовищните престъпления срещу човечеството, които са извършили“, смята руският депутат, цитиран от БТА.

Русия определя операцията като масово предаване. Украинската страна избягва да използва този термин и заяви, че бойците й „са изпълнили бойната си мисия“. Над 260 бойци, някои от тях тежко ранени, бяха изведени от завода вчера и отведени в два града, контролирани от проруските сили в Източна Украйна. По последни данни в завода остават още бойци, чийто брой е неизвестен, съобщава Асошиейтед прес.

Пълното превземане на завода би било значително постижение. Това би било най-голямата руска победа във войната до момента, може да освободи сили за настъпателни действия на други места в Източна Украйна, върху чието завземане се съсредоточават в момента руските сили.

„Работата по връщането на момчетата у дома продължава, и изисква деликатност и време. Украйна има нужда украинските герои да останат живи. Това е наш принцип“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Олександър Данилюк, бивш секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви пред Би би Си, че тъй като украинските сили не са успели да освободят завода, договорената евакуация към контролирана от руските сили територия е „единствената надежда“ за защитниците на „Азовстал“.

„Оставащите в завода все още могат да го защитават. Но мисля, че е важно да се разбере, че основната им задача е изпълнена и сега трябва да бъде спасен животът им“, отбеляза той. Данилюк добави, че евакуираните трябва да бъдат разменени за руски военнопленници, но Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, заяви, че между защитниците на завода има предполагаеми военнопрестъпници, които не трябва да бъдат освобождавани, а съдени, отбелязва АП.

Източник: FrogNews

Сподели: