Начало FrogNews Ветото на Ердоган за членството в НАТО може да се преодолее смята президентът на Финландия
0

Ветото на Ердоган за членството в НАТО може да се преодолее смята президентът на Финландия

0

Коментарът на Нийнистьо идва след категоричната позиция на Анкара, която заяви – ще блокира присъединяването на Стокхолм и Хелзинки към военния Алианс. Така на практика Реджеп Ердоган застана на страната на Русия, която се противи на разширяването на НАТО и категорично посочва, че всеки подобен акт ще доведе до отговор от страна на Кремъл, макар и от Москва да посочват, че членство на Финландия и Швеция в НАТО не ги притеснява. 

Без подкрепата на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се присъединят към военния алианс. Според Ердоган двете скандинавски държави не трябва дори да си правят труда да изпращат делегации, за да убедят Анкара, ключов член на НАТО, да гласува в подкрепа на техните кандидатури.

Междувременно руското външно министерство заяви, че двама служители на финландското посолство в Москва ще трябва да напуснат страната в отговор на подобен ход в Хелзинки.

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum заяви, че очаква газовите потоци от Русия да бъдат спрени, тъй като отвежда руския Газпром експорт на арбитражно производство заради искането му да бъде платено в рубли.

Източник: FrogNews

Сподели: