Начало FrogNews Математик: До май ще се разболеят около 3,5 млн. души
0

Математик: До май ще се разболеят около 3,5 млн. души

0

„Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената“, предупреди той.

Според изчисленията му при пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, тя пак ще се качи. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали.

Според него частичните мерки дават резултат: „Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система“.  

По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали.

„Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат“, обясни още проф. Огнян Кунчев.

„Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти“, смята математикът.

Източник: FrogNews

Сподели: