Начало FrogNews Гешев ще отговаря за кюлчетата и „БарселонаГейт“ пред комисията LIBE в Брюксел, а прокуратурата го вижда като ”работно посещение”
0

Гешев ще отговаря за кюлчетата и „БарселонаГейт“ пред комисията LIBE в Брюксел, а прокуратурата го вижда като ”работно посещение”

0

Изслушването е част от мащабно наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията трябва да се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

Освен това Гешев беше поканен от комисията в европарламента да участва в изслушване, а новината съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрацията. Тогава от прокуратурата премълчаха предвидена ли е официална визита на Гешев в ЕП. 

Комисията ще попита обвинител №1 дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за “Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

“Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока. По време на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство”, съобщават от прокуратурата.

На заседанието утре са поканени премиерът Кирил Петков и правосъдният министър Надежда Йорданова, които да запознаят евродепутатите с готвените реформи в съдебната система. 

Източник: FrogNews

Сподели: