Начало FrogNews Окончателно: 4, 5 години затвор за убиеца на 18-годишния Алекс от Бяла
0

Окончателно: 4, 5 години затвор за убиеца на 18-годишния Алекс от Бяла

0

Присъдата за подсъдимия е четири години и шест месеца затвор. Решението е окончателно. Случаят е от 14 ноември 2018 г., а подсъдим е Валентин Маринов. Първоначално окръжният съд в Русе осъжда Маринов на 20 години затвор за убийство по хулигански подбуди и да изплати по 100 хил. лв. на родителите на младежа.

Апелативният съд във Велико Търново обаче изменя присъдата, преквалифицира деянието на причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда и намалява наложеното наказание от 20 г. на 3 г. затвор. Тричленен състав на ВКС отменя това решение поради необходимост от изслушване на комплексна съдебно-медицинска експертиза с участие на физик и връща делото за ново разглеждане.

С решение от 30.01.2020 г. апелативният съд намалява наказанието от 20 г. на 4 г. „лишаване от свобода“. Съдебен състав на ВКС отменя и второто решение поради липса на проявена активност от съда да събере доказателства за поведението на пострадалия непосредствено преди инцидента.

В изпълнение на указанията на ВКС, Апелативен съд – Велико Търново постановява трето въззивно решение, с което налага на подсъдимия наказание от 4 г. и 6 месеца затвор.

След това във ВКС се образува дело по протест на прокуратурата и жалба от страна на семейството. Върховният съд приема да остави в сила решението на долната инстанция.

В мотивите на ВКС се казва, че искането на прокурора за квалифициране на деянието като умишлено убийство при форма на вината евентуален умисъл е неприложимо спрямо възприетите факти относно вида, характера и интензитета на упражнената от подсъдимия слаба сила спрямо пострадалия, което изключва възможността той да носи отговорност за това, че е предвиждал или допускал настъпването на смъртта на пострадалия като резултат от това свое въздействие върху него.

Източник: FrogNews

Сподели: