Начало FrogNews Работят за преизчисляване на пенсиите, което да компенсира инфлацията
0

Работят за преизчисляване на пенсиите, което да компенсира инфлацията

0

Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП – за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. Друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Третият вариант – за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Министър Георги Гьоков посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Той уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто. По думите му това е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени.

„Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията“, заяви Гьоков.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение. Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори – „Има такъв народ“, министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок: „Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие“.

Димитър Манолов, председател на КТ „Подкрепа“, който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички.

„Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока“, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството.

„Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия“, добави Манолов.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е „скептична“ към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

Източник: FrogNews

Сподели: