Начало FrogNews Ген. Атанасов: Дрънкането на оръжие в Украйна е близо, заплаха за сигурността ни е
0

Ген. Атанасов: Дрънкането на оръжие в Украйна е близо, заплаха за сигурността ни е

0

Русия си позволява арогантно поведение. Ние сме суверенни държави и ще членуваме в онези организации, които са гаранти за нашата национална сигурност. Българските институции трябва да отговорят ясно, както отговори премиерът Кирил Петков, каза още той пред БНТ.

Той подчерта, че не е мястото в консултативния съвет към президента този проблем да се обсъжда. МС отговаря за обществения ред и сигурността на страната. Така е по закон и Конституция. Правителството и премиерът трябва да наблюдават всички рискове за националната сигурност. А министър-председателят и кабинетът трябва да бъдат отговорни пред Народното събрание. Консултативния съвет е само консултативен, но той трябва да се свиква всеки месец.

По отношение на Македония трябва да сме много внимателни. Защото от една страна имаме интерес Западните Балкани да се присъединят към ЕС. От друга страна, трябва да искаме от РСМ да спазва Договора. Тоест, да бързаме бавно – да поискаме да бъде прекратен езика на омразата, трябва двата народа да си взаимодействат… ВМРО-тата от двете страни на границата имат големи „заслуги“ за сегашните отношения между двете страни, като наливаха вода в мелницата на Сърбия. Натиск може да има, но България е суверенна страна и ще взема решения според своя национален интерес.

Съдебната реформа трябва да се осъществи, но трябва да се предприемат такива действия по отношение на съдебната система, че българите да имат усещането за справедливост. Това е приоритет на властта. Трябва да създадем условия и преговаряме с всички политически сили по тази тема, за да се види къде са пресечените точки. Трябва да се търси широк обществен и политически консенсус.

Радев и Йотова трябва да разберат, че времето на служебните кабинети приключи, вече има редовно избрано правителство, което трябва да решава проблемите. Важното е управленската програма да се спазва. Бавно, но вече машината се завърта. Очаквам от правителството по-ефективна работа по отношение на престъпността, обясни ген. Атанасов и допълни, че това е непосредствено свързано с ефективната работа на прокуратурата.

Източник: FrogNews

Сподели: