Начало FrogNews Американски, немски и английски диломати се готвят да напуснат Киев
0

Американски, немски и английски диломати се готвят да напуснат Киев

0

Очаква се следващата седмица Държавният департамент да насърчи американците да започнат да напускат Украйна с търговски полети, „докато те все още са налични“, каза служител на Държавния департамент.

От департамента опровергаха това твърдение, като казаха само, че готвят подробно планиране за „действия при изънредни обстоятелства“ в случай на влошаване на ситуацията със сигурността.

Москва е събрала десетки хиляди войници на границата с Украйна, което води до опасения от инвазия и в САЩ приемат това изключително сериозно.

Разговорите между държавния секретар Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в петък не доведоха до пробив, въпреки че и двете страни се съгласиха да продължат дипломатическите преговори. Двамата дипломати ще говорят отново, след като САЩ представят официален отговор на руските искания следващата седмица.

Правителството на САЩ планира да прехвърли „тон“ оръжия и боеприпаси в Украйна през следващите дни, твърдят официални лица още през Fox. В петък късно вечерта посолството на САЩ в Украйна съобщи, че първата пратка боеприпаси е пристигнала според указанията на президента Байдън, съобщава още Fox News.

Ведстник „Билд“ съобщи, че Германия рабработва план за евакуация на семействата на служителите от посолството си в Украйна. Според изданието планът предвижда това да стане при ескалация на напрежението в страната.

Външното министерство в Лондон препоръча вчера на британските поданици да не предприемат пътувания до Донецката област, Луганската област и Крим и да се въздържат от маловажни пътувания до останалата част на Украйна.

В съобщението на уебсайта на ведомството се отправя и съвет към всички британци да регистрират пребиваването си в Украйна и непременно да сключат предварително пътнически застраховки.

Форин офис отбелязва, че за момента ситуацията в Киев и другите области освен Луганската и Донецката е спокойна, но „събитията в Украйна бързо се променят“. Освен това „продължава несигурността относно руските намерения“, констатира министерството.

Източник: FrogNews

Сподели: