Начало FrogNews ЕМА: иРНК ваксините са безопасни за бременни
0

ЕМА: иРНК ваксините са безопасни за бременни

0

Прегледът, базиран на проучвания, включващи около 65 000 бременности на различни етапи, не открива никакви признаци за по-висок риск от усложнения, спонтанни аборти, преждевременни раждания или тежки странични ефекти при неродените бебета от иРНК ваксините, съобщи EMA.

Към момента COVID ваксините, базирани на иРНК технология, които се прилагат в рамките на Европейския съюз, са тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna, припомня БНР.

„Ползите от получаването на иРНК COVID ваксини по време на бременност надвишават всички възможни рискове за бъдещите майки и неродените бебета“, каза още европейският лекарствен орган.

Прегледът на вътрешния екип на EMA установи още, че ваксините срещу COVID-19 са също толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни жени, както и при тези, които не са бременни.

Няколко държави от ЕС вече одобриха използването на ваксини срещу COVID-19 за бременни и подкрепата на EMA за иРНК ваксинации вероятно ще засили кампаниите за ваксинация в държавите, които разчитат на научния опит на регулатора.

Източник: FrogNews

Сподели: