Начало FrogNews Бонев: Все още има няколко основни теми, които не са решени с проекта за ПУП на Борисовата градина
0

Бонев: Все още има няколко основни теми, които не са решени с проекта за ПУП на Борисовата градина

0

Такава тема е собствеността – наложително според Бонев е да бъде изготвен точен план, включително финансов, за отчуждаване на частната собственост в парка особено за къпалнята „Мария Луиза“ и за Летния театър, които трябва да бъдат върнати отново в общински ръце, да се ремонтират и да се използват от софиянци.

Важна тема е масовата сеч, посочва Бонев и пояснява, че в показаните документи се вижда, че множество дървета са предвидени за сеч, а вече е станало ясно, че това е заради сбъркано задание през 2016 г., в което Борисовата градина е възприета като „стопанска гора“, т.е. е допустима е сечта на 15-20 процента от дърветата. Затова според него е необходимо да бъде извършена нова оценка. В плана липсва и стратегия за управление и опазването на биоразнообразието на парка.

Бонев поставя въпроса за новите строежи в парка и отбелязва, че Министерството на спорта настоява за възстановяване на бившия стадион „Юнак“, но до този момент не са представени планове за неговата функция и визия в контекста на парковите функции на Борисовата градина. Без да е ясно имаме ли нужда от този стадион и за какво ще се използва, рискуваме да получим поредно спортно съоръжение за много пари с по две-три събития годишно. Съмнително е и строителството на нови сгради в района на гара „Пионер“, отбелязва общинският съветник.

Той обръща внимание и на транспортен достъп. Въпреки че паркът е изцяло обграден от бързи, екологични и удобни форми на градски транспорт, ПУП-ът предижда нов паркинг за 420 автомобила, с което допълнително ще бъде насърчено достигането на градината с автомобил. Това трябва да бъде преосмислено, а имотът на автокъща „Капитолия“ да бъде интегриран обратно в парка, пише Бонев.

Относно алейната мрежа той отбелязва, че са направени компромиси, които са довели до отхвърляне на първоначалната добра идея на проектантския екип за алейна мрежа на парка. Особено жалко е, че заради изцяло идеологически причини беше допуснато да не се възстанови алеята водеща към Братската могила, с което не само се губи симетрия, но и остава текущото състояние на импровизирана кална пътека, посочва общинският съветник.

Източник: FrogNews

Сподели: