Начало FrogNews Проф. Александрова: Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани
0

Проф. Александрова: Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани

0

Все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус. Трима от четирима заразени и с двата вируса по-бързо и по-сериозно развиват дихателни проблеми, сочи китайско проучване, цитирано от проф. Александрова.

„Двата вируса биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона“, обясни гостът.

Беше доказано, че един и същи човек може да бъде инфектиран с два различни варианта на коронавируса, макар и много рядко това да се случва, отбеляза още вирусологът от БАН. Отново се оказва, че те не атакуват едни и същи места от организма ни.“

Вирусологът изтъкна, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. Експертите търсят такива хора сред двойки, в които единият човек въобще не е бил aфектиран.

„Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса“, подчерта проф. Александрова.

Поне две фирми работят върху комбинирани ваксини срещу грип и Ковид-19. Едната от тях е постигнала заложените цели, а клиничните проучвания продължават, стана ясно още от думите ѝ.

„Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона. Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден“, каза още тя.

„Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани“, посочи проф. Александрова. 

Информацията за поява на тромбози след поставяне на бустерна доза тя коментира по следния начин: Нужен е доста по-голяма брой хора да видим как стои въпросът с редките събития. Няма идеален медицински продукт. 

Източник: FrogNews

Сподели: