Начало FrogNews Министърът на културата представи екипа и приоритетите си
0

Министърът на културата представи екипа и приоритетите си

0

Това заяви министърът на културата Атанас Атанас на работна среща с медиите, на която представи екипа и приоритетите на културното министерство. В срещата участват и заместник-министрите Весела Кондакова, Юрий Вълковски и проф. д.a.н. арх. Бойко Кадинов.

Трите основни приоритети ще са: „достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването, и използването на нашето богато културно наследство“.

Весела Кондакова изрази надежда скоро да се почувства подемът в българската култура и изкуство.

„Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем независимо от трудните времена да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин в средство на съвременна културна индустрия”, каза Бойко Кадинов.

По думите му се търси и ресурс за решаване на проблема с операта в Русе. „Започнахме да изготвяме програма, която да бъде защитена и не само да режем лентички и да правим хората щастливи, но и секторът да започне да произвежда пари”, добави Кадинов.

По време на представянето беше коментиран и казусът със  Северна Македония. „Темата е приоритетна за правителството, ще бъде такава и за нас. Ще се стремим към общ културен календар, както и максимално много да стимулираме творческия обмен между български и македонски и това да работят заедно”, заяви Юрий Вълковски.

„Вярваме, е че културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Вярваме, че работната група, която предстои да бъде създадена между двете правителства, е една от групите, които имат най-голям потенциал да постигне резултати. Ще работим активно в тази посока в следващите месеци”, добави той

Източник: FrogNews

Сподели: