Начало FrogNews Протести в Нидерландия срещу противоепидемичните мерки
0

Протести в Нидерландия срещу противоепидемичните мерки

0

Силите на реда имаха право да спират и претърсват демонстрантите. В разрешените за акцията места бяха разположени десетки коли на силите за борба с безредиците. Демонстрантите носеха транспаранти и жълти чадъри. Към днешната протестна проява се присъединиха и фермери, които докараха трактори на централния площад пред Рийксмузеум.

Днешните протести бяха организирани и като напомняне за сблъсъците от преди година – на 17 януари 2021 г., между демонстранти и полицаи, когато при забрана за публични събирания противниците на ограничителните мерки призоваха недоволните да се видят, „за да пият кафе“, предаде ДПА.

Нидерландия до петък бе в един от най-строгите локдауни, включително по коледните и новогодишните празници. Подложен на натиск, премиерът Марк Рюте отмени част от ограниченията и магазините, фитнесите и фризьорските салони вчера отвориха врати, но ресторантите, кафенетата, баровете остават затворени до 25 януари. Това важи и за музеите, театрите и кината.

Броят на новозаразените днес счупи нов антирекорд – повече от 36 000 души. От началото на пандемията инфектираните с коронавируса в страната са повече от 3,5 милиона, а смъртните случаи – 21 000, уточнява БТА.

Източник: FrogNews

Сподели: