Начало FrogNews Юрист: Срамно петно ще остави Данаил Кирилов. Нищо повече
0

Юрист: Срамно петно ще остави Данаил Кирилов. Нищо повече

0

Едно срамно петно ще остави г-н Данаил Кирилов в правосъдното министерство, нищо повече. Искаме да знаем истинските мотиви за оставката му.

Това заяви пред БНР адв. Иван Демерджиев, председател на Пловдивската адвокатска колегия.

Припомняме, че именно те поискаха преди месец оставката на правосъдния министър. Мотивът бе законодателната инициатива на действащото Народно събрание, която многократно е оповестявана като “инспирирана лично то Кирилов като един от най-доверените юристи на премиера”, обясни още адв. Демерджиев.

Оставката на Кирилов все още не е факт. Тя трябва да бъде обсъдена на коалиционен съвет и да бъде гласувана. Ако все пак той напусне поста на правосъден министър, остава въпросът – кой ще го наследи.

“Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин”, посочи още Демерджиев.

Юристът определи предложените изменения в Конституцията като “гротескни” и категорично заяви – право на българския народ е да поиска промени и трябва да се води задълбочен дебат.

“Кое налага да се променя старата Конституция с едни гротескни промени в нея, като прехвърлянето на правата на гражданите от глава 2 в глава – последна, което говори достатъчно”, заяви още председателят на Пловдивската адвокатска колегия.

Източник: FrogNews