Начало FrogNews ЮАР бракува 2 милиона дози коронавирусни ваксини на “Johnson & Johnson”
0

ЮАР бракува 2 милиона дози коронавирусни ваксини на “Johnson & Johnson”

0

Препаратът е произведен в завод в Южна Африка от материали, внесени от САЩ, които може да са били замърсени в завод в Балтимор. Това съобщи местната радиостанция SABC, позовавайки се на изпълняващия длъжността министър на здравеопазването на Южна Африка Ммамолоко Кубаи-Нгубане, цитирана от БГНЕС.

“Засегнати от замърсяването са 2 милиона дози. Всички те са в Южна Африка в склад в Гкеберха (бивш Порт Елизабет)”, заяви министърът, който обаче не уточни какво точно ще се случи с посочената партида ваксини.

Масовата ваксинация срещу коронавирус започна в Южна Африка на 17 февруари с помощта на лекарството на „Johnson & Johnson”. От 17 май страната също започна да използва ваксината на Pfizer. В Южна Африка вече са направени 1,77 милиона ваксинации срещу COVID-19, а 481 хиляди души са преминали пълния курс на ваксинация, което е 0,8% от населението на страната. Миналият четвъртък медицинските власти обявиха, че третата вълна от коронавирусната епидемия е започнала в ЮАР. Общо в страната са регистрирани 1 704 058 души, заразени с коронавирус, а 57 180 души са починали. По тези показатели ЮАР се нарежда на първо място на континента.

Източник: FrogNews